FERMENTE VE ISIL İŞLEM NE DEMEKTİR? ARALARINDAKİ FARKLAR NELERDİR? SAKLAMA VE KULLANIM KOŞULLARI NELERDİR?

29-07-2021 15:23
FERMENTE VE ISIL İŞLEM NE DEMEKTİR? ARALARINDAKİ FARKLAR NELERDİR? SAKLAMA VE KULLANIM KOŞULLARI NELERDİR?

Fermente ve Isıl işlem ne demektir? Aralarındaki farklar nelerdir? Saklama ve kullanım koşulları nelerdir?

Günümüzde yaşanan gelişmelere paralel olarak gelişen gıda teknolojileri ve artan bilinçle birlikte tüketime hazır gıda talebindeki artış ürünlerin çeşitli işlemlerden geçirilerek sunulmasına yol açmıştır. Birçok avantajı bulunan bu işlemlerden ikisi fermente ve ısıl işlemdir. Peki,           Fermente ve Isıl işlem ne demektir? Aralarındaki farklar nelerdir? Saklama ve kullanım koşulları nelerdir?

Fermente Ne Demektir?

Fermente, fermantasyon işlemidir. Fermantasyon da mikroorganizmaların çiğ ette bulunan ya da dışarıdan eklenen karbonhidratları, diğer organik bileşenlere dönüştürülmesi ve böylece pH değerinin düşürülmesi olarak tanımlanabilmektedir. Bu fermente işlemi bağırsaklar için faydalı bir işlem olmak ile birlikte sağlık için son derece iyidir. Fermente işlemini daha iyi anlamlandırabilmek için tarihinden bahsetmek gerekir.

Fermente adını verdiğimiz fermantasyon işlemi, hemen hemen insanlık tarihiyle birlikte başlamıştır. 16. Yüzyılda bulunan bu yöntem, gıdaların bozulmasının önüne geçmeyi amaçlar. Bir gıdanın mayalanması için belirli koşulların sağlanması gerekir. Örneğin, oksijensiz ortama ihtiyaç vardır.

Louis Pasteur’un 1857 yılında yaptığı çalışmalar sonucunda fermente işleminin canlı maya hücreleri ile alakalı olduğu anlaşılmış ve maya hücrelerinin parçalanması sonucu elde edilen öz suyun dahi fermente gücü bulunduğu yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır.

Isıl İşlem Nedir?

Isıl işlemi özellikle şarküteri ürünlerinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemi en yalın şekilde anlatmak gerekirse;  termal olmayan ışınlama ve yüksek basınç uygulaması gibi işlemlere kıyas ile et ürünlerinin raf ömrünü uzatmak için tercih edilen yöntem demek mümkündür.

Isıl işlem uygulanan etlerdeki amaç patojen mikroorganizmaları inhibe etmek ve böylece üretim maliyetini düşürmektir. Ayrıca ısıl işlem ile birlikte üretim sürelerinde de kısalma sağlanır.

Isıl İşlem Görmüş Şarküteri Ürünleri ve Fermente Edilmiş Şarküteri Ürünlerini Saklama Koşulları

Saklama koşullarının en genel amacı gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmaların üreme ve çoğalma koşullarını elverişsiz duruma getirmek ve ürünlerden maksimum zamanlı verim alabilmektir.

Şarküteri ürünleri içerisinde et bulunan yiyeceklerdir. Bu nedenle de bu ürünlerin uygun koşullar altında saklanması çok önemlidir. Uygun saklama koşullarında saklanmayan ürünler sağlık sorunlarına neden olabilir.

Fermente ve ısıl işlem görmüş ürünleri saklama koşullarından önce, bazı market reyonlarında soğuk zincir kırılması yaşandığından söz etmek gerekir. Söz konusu bu durumlarda şarküteri ürünlerinin bozulması kaçınılmazdır.  Bu nedenle paketi şişmiş ürünleri almamanız, önemle önerilmektedir.

Özellikle fermente ve ısıl işlem görmüş ürünler söz konusu olduğunda paketlemeye dikkat etmek çok önemlidir. Eğer ki ambalajlamada herhangi bir sıkıntı görünmüyorsa bu ürünleri almanızda bir sakınca yoktur.

Fermente ve ısıl işlem görmüş ürünlerde, raf ömrü ve marka bilinirliği kadar önemli bir diğer ayrıntı da açılmış, patlamış, ezilmiş paketlerin satın alınmamasıdır.

Uygun olmayan saklama koşulları ile şarküteri ürünleri çok kısa sürede bozulabilmektedir. Bu da hem maddi kayba hem de hıda zehirlenmeleri gibi birçok duruma davet çıkarabilir. Bu nedenle şarküteri ürünlerinde saklama koşullarına dikkat etmek gerekir. Fermente ve ısıl işlem görmüş ürünlerinde de bu saklama koşullarına muhakkak uyulmalıdır.

Fermente ve ısıl işlem görmüş  şarküteri ürünlerinde ilk dikkat edilmesi gereken paketin kalitesidir. Paketin sağlam olduğundan emin olduktan ve ürün tüketimine başladıktan sonra en kısa sürede ürünü tüketmeniz gerekir. Eğer tüketmeyecekseniz dondurarak saklama süresini hızlandırabilmeniz mümkündür. Şişmiş, gaz salınmış, patlamış, şekli değişmiş fermente ve ısıl işlem görmüş ürünleri almamaya özen göstermelisiniz. Aksi halde gıda zehirlenmesi yaşamanız kaçınılmazdır.

Siz de lezzeti ile baş döndüren, herkes tarafından sevilen ürünlerimizi Fümeci Smoke House farkı ile deneyimleyebilirsiniz. Ürünlerimizin içeriği ve nasıl hazırlandığı ile ilgili ürün açıklamalarını okuyabilir, diğer bloglarımızı inceleyerek özel pişirme yöntemlerimizi öğrenebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.